fbpx
Barka i statek do zbioru ostryg zacumowane przy oceanicznej farmie na wybrzeżu miasta Tongyeong (południowy kraniec Korei Południowej). Bojki wyznaczają miejsca, gdzie na specjalnych pergolach zanurzonych w wodzie rosną ostrygi fot. SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty
Barka i statek do zbioru ostryg zacumowane przy oceanicznej farmie na wybrzeżu miasta Tongyeong (południowy kraniec Korei Południowej). Bojki wyznaczają miejsca, gdzie na specjalnych pergolach zanurzonych w wodzie rosną ostrygi fot. SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty
SeongJoon Cho kwiecień 2025

Królestwo Ostryg

O ile w innych częściach świata ostrygi są produktem luksusowym, o tyle w Korei w okresie zimowych zbiorów (od października do marca) stają się powszechnie dostępne.

Artykuł z numeru

Jak smakuje życie w Korei

Stanowią ważną część tamtejszej kuchni – łączy się je z ryżem i kimchi, dodaje do zup i owsianki, spożywa grillowane i na surowo. Jedna ostryga to koszt ok. 300–500 wonów (ok. 1 zł) – kilkukrotnie mniej niż w Stanach Zjednoczonych czy Europie.

Korea Południowa jest obecnie trzecim eksporterem ostryg na świecie (po Francji i Chinach), w kraju zbiera się 300 tys. ton tych owoców morza rocznie. Według planów Ministerstwa Oceanów i Rybołówstwa do 2030 r. Korea ma zająć najwyższe miejsce podium.

W przeszłości dziko żyjące ostrygi były odławiane przez rybaków, dziś hodowane są przede wszystkim na potężnych farmach oceanicznych, a następnie zbierane, ręcznie otwierane i sortowane. Koreańskie władze planują nie tylko zwiększanie zbiorów, ale także postępującą automatyzację całego procesu – tworzenie taśm produkcyjnych, samosterownych myjek i sorterów. Chcą także w większym stopniu recyklingować produkty uboczne – muszle ostryg zostaną ponownie wykorzystane np. w budownictwie i energetyce.

Po wyłowieniu ostryg trafiają one do zakładów przetwórstwa. Każda ostryga musi być ręcznie wyłuskana. Doświadczona pracowniczka (w zakładzie dominują kobiety) potrafi codziennie przygotować 50–90 kg owoców morza. Za każdy 1 kg otrzymuje się ok. 3 dolarów

Po wyłowieniu ostryg trafiają one do zakładów przetwórstwa. Każda ostryga musi być ręcznie wyłuskana. Doświadczona pracowniczka (w zakładzie dominują kobiety) potrafi codziennie przygotować 50–90 kg owoców morza. Za każdy 1 kg otrzymuje się ok. 3 dolarów

Oyster Harvesting In South Korea

fot. SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty

fot. SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty

fot. SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty

Oyster Harvesting In South Korea

Umyte, zważone i zapakowane ostrygi sprzedawane są codziennie na aukcji w Tongyeong, skąd trafiają na lokalne targi i do restauracji

Chcesz przeczytać artykuł do końca?

Zaloguj się, jeden tekst w miesiącu dostępny bezpłatnie.

Zaloguj się